9 Ağustos 2013 Cuma

Yeryüzü İftarlarıyla Bir Başka Ramazan…


Bu ramazan diğer ramazanlardan farklıydı. Bu farklılığın bir nedeni Başbakan’ın iftar konuşmaları, diğeri de yeryüzü iftar sofraları oldu.

Başbakan’ın Gezi Direnişinin ardından direnişi haksız göstermek için başlattığı (birçoğu gerçekleştirildiği yer ve saat nedeniyle yasalara aykırılığı bakımından tartışma yaratan) miting tarzı toplantılardaki söylemi iftar sofralarında devam etti. Başbakan’ın karalamaya çalıştığı Gezi Direnişine katılan ve destek verenler toplumun çok geniş bir kesimi olduğu için de her konuşması, toplumda mevcut ayrışmaları derinleştirecek ve yeni ayrışmaya yol açacak türden oldu. Kimi zaman hayatında molotof kokteyli nedir, pala nedir bilmeyen, silahı filmlerden ve bilgisayar oyunlarından tanıyan bir gençliği vandal ilan ederek; kimi zaman çözüm sürecinde masaya oturduğu Kürt hareketini terörist ilan ederek; çeşitli nedenlerle hükümeti protesto etmek için tencere tava çalanları komşularının ihbar etmesini isteyerek yapmaya çalıştı bu ayrıştırmayı.

Başbakan iftar sofralarını toplumda ayrışma yol açacak söylemlerinin aracı olarak kullanırken; kendilerini Antikapitalist Müslümanlar olarak tanıdığımız bir grup Başbakan’ın tam tersine iftar sofralarında her kesimi bir araya getirip, ayrışmaları ortadan kaldırmaya çalıştı. Başbakan’ın beş yıldızlı otellerde garsonların hizmet ettiği; bütçesi ya devletten ya da ihale peşindeki sermayedarlar tarafından karşılanan masalarda kurulan ve katılanları protokol düzeni içinde belirlenen iftarlarının aksine Türkiye’nin dört bir yanında kurulan yeryüzü sofralarına dinine, mezhebine, milletine bakmadan insan olan herkes oturabildi. Türkiye’nin dört bir yanında kurulan yeryüzü sofralarında kimin ne getirdiğine bakılmadı kimi bir şişe su kimi bir pide ile katkıda bulundu bu sofralara. Ama sofradan kalkarken herkesin hem karnı doymuştu hem de dostlukla, kardeşlikle yüreği dolmuştu…

Sonuncusu Roboski’de katledilenlerin aileleriyle yapılan yeryüzü iftarları, toplumda yaratılmış olan ve Başbakan tarafından derinleştirilmek istenen ayrışmaya inat dostluğun, kardeşliğin bir araya gelmenin vesilesi olmaya çalıştı. Yeryüzü iftarları, tepede yürütülen Kürt sorununun çözüm süreci ve barışı halkın içine taşırken, Cumhuriyetin başından bu yana siyasal ve toplumsal ayrışmanın temeli olan laiklik meselesi ve laik-antilaik cepheleşmesinin son bulması yönünde de son derece önemli bir adımın atılmasını sağladı.

Sözün özü: “Gezi Direnişiyle birlikte Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyorduk ya işte yeryüzü iftarları bunun somut bir örneği oldu. Antikapitalist Müslümanlar Türkiye’de sunî ayrıştırmalarla halkı birbirine düşürme gafletinde olanlara çok iyi bir yanıt verdi ve antikapitalist bir perspektifle yürütülecek gerçek bir demokrasi mücadelesinde son derece öğretici bir adım atmış oldu. 

Hiç yorum yok: